ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, PhD
    Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος
   Γυναικολογική Ογκολογία
   Λαπαροσκόπηση-Υστεροσκόπηση
   Κύηση υψηλού κινδύνου
   Προώθηση φυσιολογικού τοκετού
   Γυναικολογικός - Μαιευτικός
                  Υπέρηχος
  Κολποσκόπηση, Τεστ Παπ, 
  HPV-DNA test
  Υπογονιμότητα, IVF
       Τι λένε οι ασθενείς μας για μας...

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ


Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο προγεννητικός έλεγχος, με την αυστηρή έννοια του όρου, αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες και είναι διαφορετικές από τις εξετάσεις που απαιτούνται όταν η γυναίκα μείνει έγκυος. Περιλαμβάνει λοιπόν:

1)   Τεστ  Παπανικολάου (τελευταίου έτους), για εντοπισμό τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων που θα χρειαστούν θεραπεία πριν την κύηση. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η σε περίπτωση κύησης θα μεσολαβήσει ένα διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου μέχρι η γυναίκα να ξαναυποβληθεί σε τεστ Pap.  

2)   Ηλεκτροφόρηση  Αιμοσφαιρίνης και Τεστ Δρεπανώσεως, όπου γίνεται έλεγχος για στίγμα μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας αντίστοιχα. Σε περίπτωση που η εξέταση είναι θετική πρέπει να γίνει έλεγχος του πατέρα ώστε να διαπιστωθεί αν και ο ίδιος έχει στίγμα.

3)   Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων (για αποκλεισμό τυχόν ανωμαλιών που μπορεί να προκαλούν υπογονιμότητα ή δυσκολίες στην κύηση)

4)   Έλεγχος αντισωμάτων για ερυθρά (IgG-IgM): είναι μια σπάνια νόσος πλέον λόγω του εμβολιασμού όλων. Αν παρόλα αυτά η γυναίκα δεν έχει ανοσία  στην ερυθρά, προτείνεται να εμβολιασθεί.

5)   Ατομικό-Οικογενειακό Ιστορικό (Σακχαρώδης Διαβήτης-Θυρεοειδοπάθεια - Χρωμοσωμικές διαταραχές- Θρομβοφιλία -Αυτοάνοσα νοήματα- Νευρολογικές διαταραχές κ.λ.π). Επί υπάρξεως θετικού ιστορικού πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος με περαιτέρω αιματολογικές εξετάσεις (π.χ. TSH, σάκχαρο, έλεγχος θρομβοφιλίας/πηκτικότητας).ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


1)      Διακοπή λήψης δυνητικά επιβλαβών για την κύηση φαρμάκων 3-6 μήνες πριν την έναρξη προσπαθειών για τεκνοποίηση (συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό της)

2)      Έναρξη λήψης δισκίων φυλλικού οξέος 3 μήνες πριν την έναρξη προσπαθειών για τεκνοποίηση

3)      Διόρθωση  διαταραχών που δυνητικά μπορεί να είναι επιβλαβείς για την κύηση (π.χ Σακχαρώδης Διαβήτης-Θυρεοειδοπάθειες)

4)      Διατήρηση σωματικού βάρους εντός φυσιολογικών ορίων

5)      Διακοπή καπνίσματος-αλκοόλ