ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, PhD
    Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος
   Γυναικολογική Ογκολογία
   Λαπαροσκόπηση-Υστεροσκόπηση
   Κύηση υψηλού κινδύνου
   Προώθηση φυσιολογικού τοκετού
   Γυναικολογικός - Μαιευτικός
                  Υπέρηχος
  Κολποσκόπηση, Τεστ Παπ, 
  HPV-DNA test
  Υπογονιμότητα, IVF
       Τι λένε οι ασθενείς μας για μας...ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ  ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ


(Πλαστική κόλπου, Πλαστική περινέου, Πλαστική αιδοίου)


κοσμητική γυναικολογια

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο από τους Γυναικολόγους όσο και από τις γυναίκες για τον τομέα της Κοσμητικής Γυναικολογίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κλάδο της Κοσμητικής Χειρουργικής. Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι ενώ μπορεί κανείς να βρει πάρα πολλά άρθρα πάνω σ’αυτό το δημοφιλές θέμα κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία, που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν έγκριτα τους Γυναικολόγους πάνω στις χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται και τα αποτελέσματα τους. Ένα μεγάλο εύρος χειρουργικών επεμβάσεων περιλαμβάνονται στον όρο «Κοσμητική Γυναικολογία», από τις καθ’εξοχήν αισθητικές επεμβάσεις, όπως η πλαστική χειλέων, η παρθενοπλαστική, η ενίσχυση του σημείου G, μέχρι τις πιο κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης του πυελικού εδάφους, όπως η κολπορραφία, περινεοπλαστική. Αναμφισβήτητα σε γυναίκες, στις οποίες είτε λόγω τοκετών είτε λόγω γήρανσης, υπάρχει χαλάρωση του πυελικού εδάφους με επακόλουθη ακράτεια ούρων (ή και κοπράνων), τέτοιου είδους επανορθωτικές τεχνικές έχουν σαφώς θέση. Αποκαθιστούν ανατομικά και λειτουργικά την περιοχή και επιπλέον προσφέρουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Από την άλλη υπάρχουν οι καθαρά «αισθητικές» χειρουργικές επεμβάσεις, όπου κάποιες διορθώνουν μια ανατομική δυσμορφία (π.χ επιμηκυσμένα μικρά χείλη) και κάποιες υπόσχονται λύση στη σεξουαλική δυσλειτουργία και ενίσχυση της σεξουαλικότητας (ενίσχυση του σημείου G). Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στην ψυχολογία της γυναίκας και τη σεξουαλική της ζωή. Αρκετές γυναίκες που αντιμετωπίζουν εκ γενετής κάποιο πρόβλημα στη γεννητική περιοχή δεν απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή. Συνήθως όμως το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και υπάρχουν εκτός από τους ανατομικούς και άλλοι παράγοντες, όπως κοινωνικοί και ψυχολογικοί. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χειρουργικές παρεμβάσεις του κόλπου  μπορεί να καταλήξουν και στο αντίθετο αποτέλεσμα, με δημιουργία ουλών, διαταραχή της νευρικής αισθητικότητας στην κολπική περιοχή και πιθανώς δυσμενή επίδραση στη σεξουαλικότητα.
Κανόνας μας λοιπόν και οδηγός μας στη χειρουργική μας πρακτική θα πρέπει να αποτελεί η σοφή Ιπποκρατική ρύση «Ωφελέειν ή μη βλάπτειν» !!


Α) Κλασσικές επεμβάσεις αποκατάστασης του πυελικού εδάφους

Πολλές γυναίκες, μετά από φυσιολογικούς τοκετούς ή και λόγω γήρανσης, εμφανίζουν χαλάρωση των κολπικών τοιχωμάτων (ακόμη και πρόπτωση μήτρας) καθώς και ακράτεια ούρων και κοπράνων. Σπανιότερα η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, λόγω γενετικής αδυναμίας των υποστηρικτικών δομών του κόλπου (π.χ διαταραχή κολλαγόνου), παχυσαρκίας, αυξημένης κοιλιακής πίεσης. Στα όργανα της πυέλου περιλαμβάνονται ο κόλπος, η μήτρα, η ουροδόχος κύστη και το ορθό. Τα εν λόγω όργανα συγκρατούνται στη θέση τους από υποστηρικτικές δομές, όπως οι πυελικοί μύες, οι σύνδεσμοι και η πυελική περιτονία. Όταν, για διάφορους λόγους, οι υποστηρικτικές αυτές δομές υφίστανται βλάβη, ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα ενδέχεται να εμφανίσουν χαλάρωση. Γι αυτό στις επανορθωτικές επεμβάσεις πυελικού εδάφους πρέπει να διορθώνονται οι ανωμαλίες που αφορούν όλα τα όργανα, προκειμένου να πετύχουμε καλό ανατομικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
Ανάλογα λοιπόν με το εμπλεκόμενο όργανο οι διαταραχές πυελικού εδάφους ορίζονται ως:
 • Κυστεοκήλη: οφείλεται στη χαλάρωση του προσθίου κολπικού τοιχώματος και την κάθοδό του μαζί με την υπερκείμενη ουροδόχο κύστη.
 • Ορθοκήλη: οφείλεται στη χαλάρωση του οπισθίου κολπικού τοιχώματος όπου μαζί με το κατώτερο τμήμα του υποκείμενου εντέρου προβάλουν στον κόλπο.
 • Εντεροκήλη: συνίσταται σε προεκβολή του λεπτού εντέρου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου.
 • Πρόπτωση μήτρας: είναι η κάθοδος του τραχήλου και του σώματος της μήτρας μέσα στον κόλπο.
 • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: Εμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά μας με τον βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα, το σήκωμα βάρους.. Έχει σχέση με το πόσο ισχυρός είναι ο σφιγκτήρας της κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι χαλαρώνουν μετά από τους τοκετούς και κατά την εμμηνόπαυση λόγω της έλλειψης οιστρογόνων.

Οι επεμβάσεις που γίνονται για την αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών είναι:
 • Πρόσθια κολπορραφία- Οπίσθια κολπορραφία, για τη διόρθωση αντίστοιχα της κυστεοκήλης και ορθοκήλης. Εναλλακτικά μπορούν να αναταχθούν με ειδικούς τύπους πλεγμάτων από αδρανές υλικό.
 • Κολπική ιεροπηξία (sacrospinusfixation): Όπου η μήτρα που προπίπτει καθηλώνεται στον ελάσσονα ισχιοϊερό σύνδεσμο, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την κολπική υστερεκτομία (αφαίρεση μήτρας) και πετυχαίνοντας καλύτερο ανατομικό αποτέλεσμα.
 • Τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης (TVT-O, TOT): για την αποκατάσταση της ακράτειας ούρων από προσπάθεια.

Β) Αισθητικές επεμβάσεις πυελικού εδάφους

 • Πλαστική μικρών χειλέων αιδοίου (Labioplasty minora) με Laser ή Ραδιοκύματα ή Διαθερμία. Είναι η πιο συχνή και διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση στο χώρο της Κοσμητικής Γυναικολογίας. Πρόκειται ουσιαστικά για σμίλευση των επιμηκυσμένων ή άνισων χειλέων. Προσφέρει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και γρήγορη αποκατάσταση. Είναι ίσως και η μοναδική περίπτωση, όπου υπάρχει πραγματική ανατομική δυσμορφία, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση της γυναίκας, στη στάση της απέναντι στο σεξ και στο self-image.

κοσμητική γυναικολογία

 • Πλαστική μεγάλων χειλέων (Labioplasty majora): γίνεται είτε μειωτική πλαστική, αφαιρώντας ουσιαστικά τον περισσευάμενο ιστό είτε αυξητική χειλεοπλαστικη (Labia majora augmentation) ενισχύοντας την εμφάνιση των μεγάλων χειλέων με αυτόλογο μόσχευμα (λίπος από την ίδια την ασθενή).
 • Παρθενοπλαστική (Hymenoplasty): Πρόκειται ουσιαστικά για συρραφή του παρθενικού υμένα και επαναφορά του στην αρχική κατάσταση.
 • Πλαστική κλειτορίδας (Clitoral hood reduction): αφαιρείται περίσσεια δέρματος πάνω από την κλειτορίδα.
 • Περινεοπλαστική: πρόκειται ουσιαστικά για μια τροποποιημένη κολπορραφία, που βοηθά ιδιαίτερα τις γυναίκες που έχουν τραυματισμούς περινέου από τους τοκετούς. Ο κόλπος γίνεται πιο «σφικτός» και το περίνεο βελτιώνεται αισθητικά.
 • LVR(Laser vaginal rejuvenation): πρόκειται για ειδικό Laser που χρησιμοποιείται για την αναγέννηση του γερασμένου/ατροφικού κόλπου-περινέου, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. 
 • Λιποπλαστική αιδοίου: πρόκειται για απομάκρυνση του ανεπιθύμητου λίπους από το εφηβαίο.
 • Ενίσχυση του σημείου G (G-spot enhancement): πρόκειται για ενίσχυση-διόγκωση του σημείου G, που βρίσκεται στην πρόσθια πλευρά του γυναικείου κόλπου, με χρήση τοπικά ειδικού κολλαγόνου ή υαλουρονικού οξέος.

Είναι γεγονός ότι πολλές από τις επεμβάσεις της Κοσμητικής Γυναικολογίας αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης από την ιατρική κοινότητα για την αναγκαιότητα τους. Ωστόσο, η επηρεασμένη εικόνα (Body Dysmorphic Disorder) που έχουν μερικές γυναίκες για την εμφάνιση της γεννητικής τους περιοχής και η δυσμενή επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στην αυτοπεποίθηση τους και στην σεξουαλικότητα τους, δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Η ιατρός Κ.Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει με εξατομικευμένο τρόπο την κάθε γυναίκα, βασισμένη στα κύρια συμπτώματα/ανάγκες της και παρέχοντας της ρεαλιστικές προσδοκίες και ελπίδες. Προηγείται πάντα προσεκτική προεγχειρητική εκτίμηση για τη διάγνωση όλων των διαταραχών του πυελικού εδάφους που μπορεί να συνυπάρχουν και σχεδιάζεται το κατάλληλο χειρουργικό πλάνο, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου ανατομικού, λειτουργικού  και αισθητικού αποτελέσματος. Επίσης, διερευνάται πάντα και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ψυχολογία της ασθενούς και τα κίνητρα που την οδήγησαν να ζητά τέτοιο είδος χειρουργείου, με γνώμονα πάντα ότι αντιμετωπίζουμε την ασθενή ολιστικά και σεβόμαστε τις ανάγκες της.