ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, PhD
    Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος
   Γυναικολογική Ογκολογία
   Λαπαροσκόπηση-Υστεροσκόπηση
   Κύηση υψηλού κινδύνου
   Προώθηση φυσιολογικού τοκετού
   Γυναικολογικός - Μαιευτικός
                  Υπέρηχος
  Κολποσκόπηση, Τεστ Παπ, 
  HPV-DNA test
  Υπογονιμότητα, IVF
       Τι λένε οι ασθενείς μας για μας...


ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση των περισσότερων παθήσεων στην ιατρική. Προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα ή που είναι σε αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπεύονται και να είναι πλήρως αναστρέψιμα. Για το λόγο αυτό, κάθε γυναίκα πρέπει μία φορά τον χρόνο να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της. Πολλές καλοήθεις καταστάσεις (π.χ. προκαρκινικές αλλοιώσεις στο τεστ Παπανικολάου, κύστεις ωοθηκών, πολύποδες μήτρας, ινομυώματα) αλλά και γυναικολογικοί καρκίνοι, μπορούν να εντοπιστούν σε πολύ αρχόμενα στάδια και να υπάρξει έτσι ο χρόνος για έγκαιρη αντιμετώπιση.
Οι προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιεί στο ιατρείο της η ιατρός Κ.Παπακωνσταντινού είναι οι εξής:

  • Ιατρικό ιστορικό
Ατομικό ιστορικό (παθολογικό και χειρουργικό), οικογενειακό ιστορικό, μαιευτικό ιστορικό, ιστορικό εμμήνου ρύσεως, φαρμακευτική αγωγή, αντισύλληψη, συμπτώματα.

  • Γυναικολογική εξέταση
Επισκόπηση έξω γεννητικών οργάνων (αιδοίο, κόλπος, πρωκτός) για τυχούσα παθολογία (οξυτενή κονδυλώματα, δερματικές μολύνσεις, ανατομικές ανωμαλίες). Ακολουθεί η εξέταση του τραχήλου της μήτρας με την τοποθέτηση στον κόλπο ενός οργάνου που λέγεται κολποδιαστολέας, μέσω του οποίου γίνεται επισκόπηση του κολπικού τοιχώματος και του τραχήλου της μήτρας για κολποτραχηλίτιδες, ιογενείς βλάβες, ανατομικές ανωμαλίες (κολπικά διαφράγματα, δύο τραχήλους) ή παθολογία όπως πρόπτωση μήτρας, κυστεοκήλη, τραχηλικοί πολύποδες. Ακολουθεί η κλασική αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, με την οποία παίρνουμε πληροφορίες για τα έσω γεννητικά όργανα (θέση/κλίση μήτρας, ινομυώματα, μορφώματα ωοθηκών).

  • Τεστ Παπανικολάου
Πρόκειται για συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας με σκοπό τον έλεγχο για προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και για πιθανή προσβολή από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV. Η λήψη του τεστ θα πρέπει να ξεκινά ένα χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και να εκτελείται μια φορά ετησίως εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις για συχνότερη παρακολούθηση. Υπάρχει η δυνατότητα να εκτελεστεί τόσο το κλασικό τεστ όσο και το τεστ υγρής φάσης Thin Prep, για μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται εντός 2 ημερών. Σε περίπτωση παθολογικού τεστ, όπου διαγιγνώσκεται προκαρκινική αλλοίωση ή μόλυνση από τον ιό HPV, ακολουθεί η κολποσκόπηση, στην οποία επισημαίνονται οι περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν βλάβη και λαμβάνονται βιοψίες. Η ιατρός είναι πιστοποιημένη στην κολποσκόπηση από τη Βρετανική και Ελληνική εταιρεία κολποσκόπησης.

  • Διακολπικό υπερηχογράφημα
Με το διακολπικό υπερηχογράφημα, το οποίο είναι πολύ πιο αξιόπιστο από το διακοιλιακό, παίρνουμε πληροφορίες για τη σύσταση, το μέγεθος, τη θέση της μήτρας (αδενομύωση, ινομυώματα, ανατομικές ανωμαλίες μήτρας). Ακολουθεί ο έλεγχος του ενδομητρίου (πάχος, ύπαρξη πολυπόδων, υποβλεννογονίων ινομυωμάτων) και των ωοθηκών για τυχούσα παθολογία (πολυκυστικές ωοθήκες, κυστικά ή συμπαγή μορφώματα, καρκίνος ωοθηκών). Οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται, εκτός αν υπάρχει παθολογία (υδροσάλπιγγες). Εκτελείται επίσης έλεγχος ωορρηξίας σε περιπτώσεις υπογονιμότητας. Η ιατρός είναι πιστοποιημένη από το υπουργείο υγείας για την εκτέλεση  γυναικολογικών και μαιευτικών υπερήχων και παραδίδει στη γυναίκα επίσημη γνωμάτευση στο τέλος της υπερηχογραφικής εξέτασης.

  • Ψηλάφηση μαστών
Γίνεται με σκοπό την ανακάλυψη ύποπτων μορφωμάτων στον μαστό και την εκπαίδευση της γυναίκας στην αυτοεξέταση. Αναλόγως των ευρημάτων συστήνεται  μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών ή, σε μεγαλύτερη υποψία, ακόμα και μαγνητική τομογραφία.

  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού
Πρόκειται για τη λήψη υγρού από τον κόλπο και τον τράχηλο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία ενοχλημάτων όπως πόνος, κνησμός στα έξω γεννητικά όργανα, δύσοσμα κολπικά υγρά και να δοθεί έτσι η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Με την καλλιέργεια ανιχνεύονται μύκητες, βακτήρια, τριχομονάδες, μυκόπλασμα, ουρεάπλασμα, γονόκοκκος, χλαμύδια. Ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, όπου υπάρχει συχνότερη εναλλαγή συντρόφων συστήνεται η ετήσια λήψη καλλιέργειας κυρίως για την εντόπιση χλαμυδιακών λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν ασυμπτωματικές φλεγμονές στις σάλπιγγες με απώτερες επιπλοκές στη γονιμότητα.

            Η γυναίκα ενημερώνεται άμεσα για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του προληπτικού της ελέγχου και αν απαιτηθεί
περαιτέρω διερεύνηση οργανώνεται με τρόπο που διευκολύνει την ασθενή  (δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) και προς τη σωστή κατεύθυνση μέσω της συνεργασίας της ιατρού με ομάδα συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων. Η γυναίκα σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων.