ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, PhD
    Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος
   Γυναικολογική Ογκολογία
   Λαπαροσκόπηση-Υστεροσκόπηση
   Κύηση υψηλού κινδύνου
   Προώθηση φυσιολογικού τοκετού
   Γυναικολογικός - Μαιευτικός
                  Υπέρηχος
  Κολποσκόπηση, Τεστ Παπ, 
  HPV-DNA test
  Υπογονιμότητα, IVF
       Τι λένε οι ασθενείς μας για μας...

ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Επισκληρίδιος  Αναισθησία


Όσο διαφορετική είναι η κάθε εγκυμοσύνη, τόσο διαφορετικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο βιώνει  κάθε γυναίκα τις ωδίνες  του τοκετού, οι οποίες αντικειμενικά είναι ισχυρές. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία του φυσικού τοκετού έχει όφελος στο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ γονέων (κυρίως της μητέρας) και του παιδιού. Από την άλλη δεν είναι κακό να προσφέρεται κάποιας μορφής ανακούφιση! Εξάλλου, η ευαισθησία και η ανεκτικότητα στον πόνο δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, αρκετές γυναίκες καταφέρνουν να ελέγξουν τον πόνο με απλή αυτοσυγκέντρωση, με αναπνοές, με μασάζ ή άλλες μεθόδους ανώδυνου τοκετού.
Η  επισκληρίδιος αναισθησία είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο χωρίς η γυναίκα που γεννά, να χάσει την αίσθηση των μυών της πυέλου οι οποίοι χρειάζονται για τον φυσικό τοκετό. Η επισκληρίδιος στις μέρες μας θεωρείται τεχνική ρουτίνας, διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και γίνεται από αναισθησιολόγο.  Με πολύ απλά λόγια, ο αναισθησιολόγος αποστειρώνει, κάνει τοπική αναισθησία και τοποθετεί μια βελόνα στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης (επισκληρίδιος χώρος). Μέσω της βελόνας  τοποθετείται ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι (καθετήρας) με το οποίο κατά συνέχεια χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα τα  οποία παρεμποδίζουν τα νευρικά ερεθίσματα προς το εγκέφαλο με αποτέλεσμα την μη αίσθηση πόνου.


Επιπλοκές

  • Υπόταση. Είναι η συχνότερη επιπλοκή (10%) και έχει σαν αποτέλεσµα την µείωση της µητροπλακουντίας κυκλοφορίας η οποία εκδηλώνεται µε διαταραχές του καρδιακού ρυθµού του εµβρύου. Η τοποθέτηση της επιτόκου σε πλάγια θέση ή η µετατόπιση της µήτρας αριστερά µε την τοποθέτηση υποστηρίγµατος στη δεξιά οσφυική χώρα, καθώς και η καλή προενυδάτωση αρκούν  ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση της υπότασης.
  • Παράταση του τοκετού γιατί η έγκυος δεν νιώθει την ανάγκη να εξωθήσει και αύξηση των ποσοστών εμβρυουλκίας. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η επισκληρίδιος αναισθησία δεν επηρεάζει την εξέλιξη και τη διάρκεια της ενεργούς φάσης του πρώτου σταδίου του τοκετού. Τουναντίον βελτιώνει τις άρρυθµες συσπάσεις της µήτρας της πρωτοτόκου.
  • Μούδιασμα των ποδιών μετά τον τοκετό.
  • Ρίγος και παροδική αύξηση της θερμοκρασίας σώματος.
  • Ελαφρύς κνησμός στο πρόσωπο, το λαιμό και το θώρακα
  • Δυσπραξία της ουροδόχου κύστης, γι αυτό ο ουροκαθετήρας πρέπει να παραμένει για κάποιες ώρες μετά τον τοκετό.
  • Πονοκέφαλος. Συνοδά συµπτώµατα είναι η αυχενική δυσκαµψία, πόνοι στη ράχη, ναυτία, διαταραχές όρασης, ίλιγγος. Η αντιµετώπιση είναι συµπτωµατική και συνίσταται στη χορήγηση αναλγητικών και ηρεµιστικών, στην κατάκλιση και στην ενυδάτωση της µητέρας.
  • Ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες (π.χ. παραλυσία, επισκληρίδιο αιμάτωμα, απόστημα) είναι πολύ μικρός (σε μέσο όρο 1/30.000)


Τα πλεονεκτήματα της επισκληριδίου αναλγησίας:

·  Αναλγησία στον φυσιολογικό τοκετό. Δεν χρειάζεται να πάρετε κανένα άλλο αναισθητικό- ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκώς-που θα είχε ίσως επίπτωση στο μωρό σας.
· Δίνει τη δυνατότητα ξεκούρασης της επιτόκου
·  Μειώνει τoν υπεραερισμό και την αδρεναλίνη του αίματος της εγκύου, δρώντας ευεργετικά στην σωστή αιμάτωση του εμβρύου
·  Είναι ιδανική σε περιπτώσεις υπέρτασης της κυήσεως/προεκλαμψία, σε ορισμένες καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες
·  Γλιτώνετε τον κίνδυνο της νάρκωσης, ο οποίος ελλοχεύει πάντα, ακόμα και στην περίπτωση του τοκετού
·  Είναι ιδανική για τις Καισαρικές Τομές, εξασφαλίζοντας και πολύ καλή μετεγχειρητική αναλγησία.

Αντενδείξεις για τη διενέργεια της επισκληριδίου

·  Αιματολογικές διαταραχές - ασθενής σε αντιπηκτική αγωγή
·  Μόλυνση στην περιοχή εισόδου της βελόνας
·  Θρομβοκυτοπενία, διαταραχές στην πήξη του αίματος
·   Άρνηση επιτόκου

Το πιο σημαντικό σε έναν τοκετό είναι να τον βιώσετε ως θαύμα της ζωής και όχι ως τραύμα!! Όλοι εμείς, γυναικολόγος, μαίες, αναισθησιολόγος, είμαστε κοντά σας για να βοηθήσουμε σ’αυτό.